Succesfactoren ondernemers

Hieronder een opsomming van een aantal belangrijke eigenschappen die elke ondernemer nodig heeft om succesvol te kunnen zijn. Je hoeft als ondernemers niet in alles uit te blinken, maar moet er zeker het nodige besef van hebben mee gekregen.

Passie volgen

Een ondernemer is gepassioneerd van het vak dat hij/zij uitoefend.
Passie is een belangrijke energiebron voor doorzettingsvermogen. Passie werkt aanstekelijk om een product en/of dienst geloofwaardig te verkopen zonder goede toneelspeler te behoeven zijn.

Dienstbaar opstellen

Een ondernemer vindt het leuk om anderen (de klant) te plezieren. De wederkerigheid die daaruit ontstaat vergroot de kans dat de klant zaken met u wil doen. Veel opdrachten volgen uit het elkaar willen gunnen. Een goede en plezierige uitvoering van de opdracht maakt dat de klant haar goede ervaringen weer doorgeeft.

Plezier en hard werken

Heb pliezer in hetgeen wat je doet. Voor de meeste succesvolle ondernemers geldt: hun passie is hun werk en hun hobby.

Focussen

De ondernemer zal foucus meoten aanbrengen in hetgeen wat deze wil aanbieden. Een goede maakt voor de klatn duidelijk waarin jij je kan onderscheiden van de andere aanbieders. Probeer daarom niet teveel dingen te gelijk, want de klant zal dat niet begrijpen. Maar duidelijk waar je voor staat. Dat maakt de kans op succes flink groter. Als de klant jouw aanbod niet begrijpot of goed kan plaatsten, zal deze eerder kiezen voor een partij die juist gefocussed is op het probleem dat opgelost moet worden.

Doorzetten

Doorzettingsvermogen en geduld is essentieel om bij doel te komen. Het is nodig om uit jezelf genoeg energie te hebben om in eigen ideeën te geloven. Ondernemers zoeken vaak plaatsen op die nog niet plat getreden zijn. Dat zijn de plekken waar ze zcih kunnen onderscheiden van andere aanbieders en nog wat kunnen toevoegen met hun producten en/of diensten.

Ideeeën

Creativiteit is essentieel voor ondernemers. Je moet dingen kunnen bedenken die anderen minder voor de hand vinden liggen. Je onderscheiden door buiten de bestaande grenzen zoeken. De meest succesvolle ideeën zijn eigenlijk heel simpel en begrijpbaar.

Talenten inzetten

Weet goed wat je talenten zijn en gebruik deze gericht om je te onderscheiden. Dat betekent ook dat je hulp moet zoeken in waar je minder goed in bent. Dat maakt dat jij je talenten efficienter in kan zetten.

In mijn eerdere werk als coach voor de voormalige Utrechtse Ondernemers Academie en later als zelfstandig coach voor specifiek ondernemers geef ik juist deze items aandacht. Beginnende ondernemers hebben bijna zonder uitzondering moeite focus aan te brengen in hun aanbod. En te zien waarin en hoe zij zich kunnen onderscheiden van de concurrentie.
Zelf ben ik ervan overtuigd dat een ondernemer zonder passie het moeilijker zal krijgen om succes te boeken.

Bereid je goed voor, want een onderneming starten is niet makkelijk, er komt erg veel bij kijken en dan moet voor een goede boterham ook nog wat beter zijn dan de concurrentie. Maximaal 50% van de starters na 5 jaar nog steeds ondernemer.